Skip to main content
08-09-2021

Οι εκδόσεις RedMarks στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Οι εκδόσεις RedMarks προσκαλούμε το αναγνωστικό μας κοινό στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Ζάππειο, 3-19 Σεπτέμβρη). Πρόκειται για την πρώτη μας συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο γεγονός του εκδοτικού χώρου, με την οποία επιδιώκουμε να κάνουμε γνωστό το έργο μας σε ακόμη περισσότερους αναγνώστες.

Στο περίπτερο των εκδόσεών μας θα βρείτε βιβλία ιστορικής αναφοράς, όπως η βιογραφία του Καρλ Μαρξ από τον Φραντς Μέρινγκ ή το "Έτος Ένα της Ρωσικής Επανάστασης" και το "Μαρτυρίες από τη Γερμανική Επανάσταση" του Βικτώρ Σερζ. Επίσης, τίτλους που αφορούν τα νέα αναδυόμενα κινήματα όπως το "Σεξουαλικότητα και Σοσιαλισμός", το "Υπαρκτός Σεξισμός και η Γυναικεία Απελευθέρωση" ή το "Από το #BlackLivesMatter στην Μαύρη Απελευθέρωση".

Φυσικά θα έχετε την ευκαιρία να διαλέξετε κάποιον από τους τίτλους της σειράς "Κριτική Έρευνα", η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε αξιόλογους νέους ερευνητές και ερευνήτριες από το πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών με κριτική διάθεση, καινοτόμες μεθοδολογίες και ριζοσπαστικό προσανατολισμό.

Ανάμεσα στους πρόσφατους τίτλους μας, ξεχωρίζουμε το νέο μας βιβλίο «Γυναίκες στο κουρδικό κίνημα, μητέρες, συντρόφισσες, θεές», της Κούρδισας πανεπιστημιακού και φεμινίστριας-ακτιβίστριας Χαντάν Τσαγλαγιάν (Handan Çağlayan), με πρόλογο της καθηγήτριας κοινωνικής ανθρωπολογίας Φωτεινής Τσιμπιρίδου.

Για το βιβλίο μάλιστα θα έχουμε να τη χαρά να συζητήσουμε στην παρουσίασή του την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη (8μμ) στη Σκηνή 2 "Αδαμάντιος Κοραής" του φεστιβάλ. Μαζί μας θα βρίσκονται:

  • Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Handan Çağlayan, συγγραφέας του βιβλίου, διδάσκουσα στο Bamberg Otto Friedrich University της Γερμανίας
  • Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος ΕΦΣΥΝ, μέλος της αποστολής αλληλεγγύης στη Ροζάβα το 2015
  • Ντίνα Ρέππα, συνδικαλίστρια, μέλος της αποστολής αλληλεγγύης στη Ροζάβα το 2015, δημοτική σύμβουλος Αθηνών
  • Μουράτ Ισσί, μεταφραστής, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης
  • Εύχαρις Μάσχα, μεταφράστρια του βιβλίου, διδάσκουσα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
  • Συντονίζει η Κατερίνα Σεργίδου, Εκδόσεις Redmarks, ανθρωπολόγος, υ.δ. σπουδών Φύλου και Φεμινισμού

 
Συμμετοχή, επίσης, θα έχουμε και σε άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος της έκθεσης, ενώ στο περίπτερό μας θα φιλοξενούμε και τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής.

Σας περιμένουμε!
 

Βρείτε τις Εκδόσεις RedMarks στο περίπτερο Νο 35

 
49η Έκθεση Βιβλίου – Ζάππειο
Παρασκευή 3 έως Κυριακή 19 Σεπτέμβρη
 
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30
Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00
Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

 

-----

 

Το βιβλίο, Γυναίκες στο κουρδικό κίνηµα, µητέρες, συντρόφισσες, θεές, της Κούρδισας πανεπιστηµιακού και ακτιβίστριας Χαντάν Τσαγλαγιάν αποτελεί την πρώτη ιστορική καταγραφή της πολιτικοποίησης των Κουρδισών στην Τουρκία. Στην ανά χείρας µελέτη παρουσιάζονται ιστορίες εκτοπισµού, µαρτυρίες έµφυλης και ταξικής βίας και αφηγήσεις αντίστασης στην πατριαρχία.

Η Τσαγλαγιάν µε αυτοεθνογραφική διάθεση και υπό το πρίσµα της φεµινιστικής κριτικής προσφέρει πολύτιµες µαρτυρίες για την ιστορία του κουρδικού κινήµατος. Παρακολουθεί τη συγκρότηση εθνικών λόγων στην αλληλοδιάδρασή τους µε τους λόγους για το φύλο, τις πρακτικές γυναικείας χειραφέτησης και τα αντιαποικιακά αισθήµατα.

Παρουσιάζει την οικοδόµηση της κουρδικής ταυτότητας, αναζητά γενεαλογίες αντίστασης, εντοπίζει µυθολογικά µοτίβα που επανανοηµατοδοτούνται στο πλαίσιο του κουρδικού αγώνα για την ελευθερία και τη χειραφέτηση και τοποθετεί την έννοια της Jineoloji στο κέντρο της γυναικείας πράξης. Παράλληλα χαρτογραφεί τις κοινωνικοπολιτικές δυναµικές, τις έµφυλες σχέσεις εξουσίας και τις πατριαρχικές δοµές που περιόρισαν την πολιτικοποίηση των γυναικών καθώς και τους παράγοντες που τις οδήγησαν στην αυτενέργεια και τη δηµιουργία κοινοτήτων αντίστασης και αλληλεγγύης.

Οι µητέρες, οι συντρόφισσες, οι θεές της Χαντάν Τσαγλαγιάν φέρνουν πιο κοντά το όραµα για έναν κόσµο µε ισότητα και ελευθερία.